Bebeğinizin Kafasını Ölçtürün Hidrosefali Olabilir!

Bebeklerde beyin gelişimi anne karnında başlar ve bebek doğduktan sonra da tüm hızıyla devam eder. Bebeklerde son dönemlerde sıklıkla görülen beyin içerisinde su toplaması veya bıngıldağın olması gerektiğinden daha önce kapanması beyin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Üstelik bu durum dışarında anne ve baba tarafından bilinemiyor. Bebeğin baş çevresinin ölçülmesi anne karnından bebeğin doğumu sonrasına […]
Gündem - 10 Ocak 2018 17:00

Bebeklerde beyin gelişimi anne karnında başlar ve bebek doğduktan sonra da tüm hızıyla devam eder. Bebeklerde son dönemlerde sıklıkla görülen beyin içerisinde su toplaması veya bıngıldağın olması gerektiğinden daha önce kapanması beyin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Üstelik bu durum dışarında anne ve baba tarafından bilinemiyor. Bebeğin baş çevresinin ölçülmesi anne karnından bebeğin doğumu sonrasına kadar devam eden önemli bir konudur. Bu sayede müdahale şansı da verebilecektir.

BEBEĞİNİZİN KAFASI NORMALDEN BÜYÜKSE

Canlılarda beyin kafatasının içerisinde omurilik sıvısının içinde bulunur. Beynin beslenmesinde ve atıkların taşınmasında, basınç değişikliklerinde ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı beyin omurilik sıvısı koruyucudur ancak hidrosefali yani beyin içerisinde suyun birikmesi durumunda beynin büyümesi ve gelişmesi de sıkıntıya düşebilecektir. Bu kişiden kişiye değişen sonuçlar verebilir.

Hidrosefali gelişen bir bebekte şunlar görülür;

Hidrosefalinin tedavisi şant denilen bir cihazın kafatasına yerleştirilmesiyle mümkün olacaktır. Şant hastada ömür boyu takılı olarak kalacak ve beyinde biriken sıvının bu şant sayesinde vücudun çeşitli bölgelerine aktarılmasını sağlayacaktır. Ancak şant takıldığı gibi de bazı hastalarda değiştirilebilmektedir.

BEBEĞİNİZİN BINGILDAĞINI KONTROL EDİN

Baş çevresinin büyümesinin sorun yaratacağını söyledik ve bunun yanı sıra bıngıldakta erken kemikleşmede olabilir. Dolayısıyla bıngıldak erken kapanırsa beyin baskı altında kalacağından dolayı gelişimi de duracak ve şekil bozukluğuna neden olacaktır.

Bıngıldağın kapanıp kapanmadığını anlamak için parmağınızı bıngıldak üzerine koyun ve buradaki atışları hissedin bu sayede anlarsınız.