Engelli Araç Satışı-Devri-Miras

Engelli vatandaşlar otomobil, panelvan, kamyonet gibi çeşitli taşıt alımlarında ÖTV ödemez ve daha düşük maliyetlerle bu araçlara sahip olabilirler. Fakat bu avantajı 5 yıl da bir kullanabilirler. Eğer bu 5 yıl içerisinde araç satışı gerçekleşir ise ÖTV’sinin maliyeye ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca Engelli araç alımı şartları kişinin engel durumu oranına göre de değişiklik göstermektedir. ÖTV Muafiyeti […]
Engelli Araç - 13 Mayıs 2019 01:43

Engelli vatandaşlar otomobil, panelvan, kamyonet gibi çeşitli taşıt alımlarında ÖTV ödemez ve daha düşük maliyetlerle bu araçlara sahip olabilirler. Fakat bu avantajı 5 yıl da bir kullanabilirler. Eğer bu 5 yıl içerisinde araç satışı gerçekleşir ise ÖTV’sinin maliyeye ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca Engelli araç alımı şartları kişinin engel durumu oranına göre de değişiklik göstermektedir.

ÖTV Muafiyeti

2018’de yürürlüğe giren yeni yasayla beraber engeli %90 ve üzeri olan vatandaşlar, bu durumu raporla kanıtlayarak ÖTV’den muaf olarak bir araç satın alabilirler. Vatandaşın bu raporu alabilmesi için, ağır engelli kategorisine girmesi gerekmektedir. Engelli vatandaşın Engelli araç alımı şartlarını yerine getirebilmesi için kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir. Araç almak için engelli raporu en az %40 olmalıdır.

Engelli Araç Alımında ÖTV Avantajı Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

Otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon

Van, panelvan, kamyonet, pick-up,

Engellilik Derecesine Göre Farklılıklar Nelerdir?

Engelli araç alımı şartları kişinin engel durumu oranına göre de değişiklik gösterdiğini dile getirmiştik. Şimdi gelelim bu farklılıkların neler olduğuna,

Engelli araç alımı şartlarında, engelli oranı %90 ve üzerinde olan kişiler yukarı bahsi geçen araçları beş yılda bir defa olmak üzere, ilk alım sırasında herhangi bir ÖTV ödemezler. Ayrıca engel sebebi dikkate alınmadan gerek görme, işitme, konuşma ya da ortopedik rahatsızlıklar gibi zihinsel engelliler ve böbrek rahatsızlığı olan vatandaşlarda bu avantajdan yararlanabilmektedir.

Engelli araç alımı şartlarında, yukarıda beyan edilen araçları, bizzat kullanabilecek engelli vatandaşlar da aracın ilk alımında ÖTV ödemiyorlar. Manuel vitesli bir aracın hareket ettirici aksamında kişinin engeline uygun tertibat yapıldığında ise aracı kullanabilecek olanlar vergi avantajından yine yararlanabiliyor. Engellilik oranı %90’ın altında olan işitme, görme engelliler ve böbrek rahatsızlığı olan, kalp nakli ya da rahatsızlığı olan, ayrıca zihinsel engelliler ÖTV avantajından yararlanamıyor.

ÖTV İndirimi İle Alınan Engelli Aracın Başkasına Devredilmesi

Engelli vatandaşlar, ÖTV indiriminden avantaj sağlayarak araç sahibi olmuş iseler, 5 yıl içerisinde aracı devrettiğinde ya da sattığında ÖTV öderler.

ÖTV İndirimi İle Alınan Engelli Aracının Mirasçıya Devrinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temin Edilmesi Gereken Belgeler;