Engelliler için İş Fırsatı

Engelli vatandaşların kamu ya da özel iş fırsatlarından yaralanmaları çeşitli proje ve kanunlarla desteklenmektedir. Doğal ya da sonradan gelişen kimi istenmeyen olaylar sonrasında insanlar fiziki vücut bütünlüğünü kaybedebilmekte ya da belirli oranda organları üzerinde faaliyet kaybı ile karşı karşıya kalabilmektedir. Engelliler için iş fırsatlarının çeşitlenmesi ve artışı sağlanarak bu durumda olan kişilere destek verilmektedir. Kamu […]
Engelli Hakları - 15 Nisan 2019 19:52

Engelli vatandaşların kamu ya da özel iş fırsatlarından yaralanmaları çeşitli proje ve kanunlarla desteklenmektedir. Doğal ya da sonradan gelişen kimi istenmeyen olaylar sonrasında insanlar fiziki vücut bütünlüğünü kaybedebilmekte ya da belirli oranda organları üzerinde faaliyet kaybı ile karşı karşıya kalabilmektedir. Engelliler için iş fırsatlarının çeşitlenmesi ve artışı sağlanarak bu durumda olan kişilere destek verilmektedir.

Kamu ya da özel iştiraklerin girişimleri sonucunda her yıl düzenli olarak kamu ve diğer iş olanaklarından engelli yurttaşların yararlanmaları sağlanmaktadır. Üstelik belirli kanun ve mevzuat gereğince engelliler için iş fırsatları belirli kota ile zorunlu bir şekilde tahsis edilmektedir.

Buna göre yasal tanımlamada tüm vücut fonksiyonları üzerinden en az %40 ve üzerinde kaybı veya engeli olan kişiler, engelli statüsüne girmektedir. Öncelikle engelliler için iş sahasının kontrolü ve desteklenmesi kamu kaynakları tarafından etkin girişimler sonucu sağlanmaya çalışılır. Ülkemizde iş arayışını sürdüren tüm vatandaşlara destek sağlayan kamu kurumu olan İş Kur desteği engelli vatandaşlar için de geçerlidir. Buna göre,

Engelliler için İş Bulma Mevzuatı

4857 sayılı kanunun gerektirdiği düzenleme gereğince engelliler için iş fırsatları kota altında kontrol altına alınmıştır. Konulan kota kapsamında ilgili düzenleme ve maddeler ise şu şekildedir. Buna göre:

Engelli İstihdamı Denetimi

Kamu tarafından koyulan amil hüküm gereğince özel ve kamu sektöründe, engelliler için iş olanakları geliştirilmektedir. Kamu tarafından koyulan kuralların esnetilmeden gereğince uygulanıyor olması gerekir. Böylece olası hak ihlallerinin de önüne geçilir. İlgili kanun hüküm ve gereksinimleri kamu kurumlarınca yetkili olan birimler tarafından düzenli bir şekilde sağlanır. Buna göre:

Ruhi ve bedeni durumların kontrolü ve hayatın olağan akışına engeli ve eski hükümlü vatandaşların dahil edilmesi önemli ve gerekli bir süreçtir. Her kurumun ilgili kota gereğince belli oran ve sayıda engelli vatandaşı istihdam etmesi zorunluluğu iş sahalarını genişletir. Örneğin 100 çalışanı bulunan bir fabrika minimum 3 adet engelli çalışana kadrosunda yer vermeye mecburdur. Böylece engelli iş gücü de hayatın olağan akışı içerisinde kendisine yer bulabilmektedir.