Engelliler İle İlgili Sözler

Engelliler ile ilgili sözler ve de engelliler ile ilgili atatürk’ün söylediği sözlere geçmeden önce isterseniz engellilerin dünüyle bugünü arasında bir değerlendirme yaparak başlayalım. Engelliler iş yerlerinde okullarda sokaklarda, hastane ve bankalarda hatta devlet dairelerinde dahi bir takım engellerle karşılaşıyorlar ve ön yargılarında olduğunu söylemek mümkün. Ayrımcı yaklaşımlar engelliler için kronikleşmiş bir hale dönüşmüş durumda. Bugün […]
Yaşam - 7 Haziran 2018 00:43

Engelliler ile ilgili sözler ve de engelliler ile ilgili atatürk’ün söylediği sözlere geçmeden önce isterseniz engellilerin dünüyle bugünü arasında bir değerlendirme yaparak başlayalım.

Engelliler iş yerlerinde okullarda sokaklarda, hastane ve bankalarda hatta devlet dairelerinde dahi bir takım engellerle karşılaşıyorlar ve ön yargılarında olduğunu söylemek mümkün. Ayrımcı yaklaşımlar engelliler için kronikleşmiş bir hale dönüşmüş durumda. Bugün küçümseyici bakışlar engelliler üzerinden hiç silinmiyor da denilebilmektedir. Neden bir türlü bunların ortadan kaldırılamadığı bilinmiyor üstelik televizyon internet ve yazılı basında engellilere dair bir sürü toplantılar ve onlarca programlar ortadayken. Neden engelli ayrımcılığı bir kene gibi üzerimize yapışmış durumda bilinmeden en güzel hayallerde emilip duruyor.

Aslında bu durumun kökenine baktığımız zaman binlerce yıl geriye gitmek gerekiyor. Tarih boyunca özürlülerin hep sosyal ve ekonomik nedenlerde dolayı ayrımcılığa uğradığı düşünülüyor. Geçmişten gelen bu önyargı ve dışlanmada halen devam ediyor olsa da aslında eskiye göre biraz daha iyi konumda diyebiliriz. Engelli sorunu evet bugünden yarına çözümlenecek bir konu değil çünkü tarih içindeki sosyal ve kültürel birikimler bizi ahlaki ve insani değerlerinde nesilden nesile aktarılmamasından kaynaklanıyor. Yani Atatürk’ün engellilere bakışı halen devam etmiş olsaydı bugün geldiğimiz noktada sanıyorum ki bu durumdan şikayet edilmezdi.

Ünlü bilim adam Aynştayn önyargıları parçalamanın bir atomu parçalamaktan çok daha zor olduğunu söyleyerek engelliler için aslında tahmin edilebilen açıklamayı da yapmıştır. Çünkü ön yargı kişinin aklının ve vicdanının önüne geçiyor. Yani bugün bazı iş kesimlerinde halen engellilerin normal insanlar gibi işlerde çalışamayacağı gibi bir ön yargı söz konusu ve bunun içinde engelli çalıştırmak istemiyor. Devlet gerçi bu durumun önüne geçmek için her işletmenin engelli çalıştırması gibi bir zorunluluğu getirmiştir ancak bu şartlarında istenilen düzeyde olmadığı biliniyor.

Yani engelli için çalışılabilecek tek yerin devlet kapısı olmaması gerekiyor. Özel sektör içerisinde de engellilerin istihdama katkı sağlayabilmesi ve onların tecrübelerinden bilgi ve birikimlerinden yeteri kadar istifade etmek gerekiyor.

Bugün okullarda dahi okuduğumuz kitaplarda zencilerden, kadınlardan ve hatta Yahudilerin uğradıkları ayrımcı tutumlardan söz edilirken engelliler hakkındaki bilgilerin olmaması can sıkıcı bir durum.

Eski toplumlara baktığımız zaman özürlülük yani engelli olmak bir kötülüğün işaretiydi. Yani bir insanın işlediği suçtan dolayı günahının bedeli olarak engelli olmak gösteriliyordu. 17’nci yüzyıla kadar bu dinsel hurafelerle desteklenirken bugün bu durumdan bahsetmek yersiz ve geride kalmış bir düşünce.

Atatürk’ün engelliler ile ilgili sözleri

“Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yürümek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan, her mahlûk için tabii bir halettir, fakat insanda yorgunluğu yenebilecek mânevi bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür. Sizler, yani yeni Türkiye’nin genç evlâtları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz.”

Engelliler Haftası ile ilgili Sözler

Engellilerle ilgili özlü sözler