Engelli Alımları Hakkında

Engelli Hakları - 7 Ağustos 2018 21:47 A A

Engelli Alımları Ne Zaman?

Engelli alımları ne zaman, engelli çalıştırmamanın cezası ne kadar, EKPSS alımları, engelli işçi alımları,Belediyelerin engelli alımları,PTT engelli alımları, Engelli İşçi Çalıştırmama Cezası, Engelli Personeller Hangi İşlerde Çalıştırılamazlar? (Engelli İşçi Hakları) gibi merak edilen bir çok konu makalemizin devamında siz değerli takipçilerimiz için ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir. Bilindiği üzere devlet ve özel sektör belli aralıklarla engelli alımları gerçekleştiriyor ve bu alımlar ise kurumların ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığından dolayı kurumlar alacakları personel ile ilgili olarak kendi şartlarını belirliyorlar.

EKPSS Alımları

Devlete Engelli alımları bilindiği üzere EKPSS ile yapılıyor ve bu sınav aralıklı olarak yapılıyor. Sınav ÖSYM tarafından yapılmakla birlikte sınav tarihleri yapılacağı yılda belirleniyor ve bunun içinde daha öncesinden bir tarih vermek mümkün değil. EKPSS başvuru işlemleri yapıldıktan sonra kazananlar arasında kura başvuruları düzenleniyor ve buradan başarı elde eden engelliler ilgili kurumlara alınmaya hak kazanıyorlar. Bu işin kamusal bölümü ancak bir de özel sektör bölümü var. Yani belli bir işçi sayısının üzerinde personel çalıştıran işyerlerinin engelli istihdam etmeleri gerekiyor. bu da o iş yerinin kendi belirlemiş olduğu şartlar doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

Engelli İşçi Alımları

Engelli işçi alımları yukarıda da belirtilmiş olduğu gibi özel sektörde farklılaşıyor ancak engelli personel çalıştırmak 4857 sayılı iş kanununun 30. Maddesinde yalnızca özel sektör için değil aynı zamanda kamusal alanlar içinde bir zorunluluk haline getirilmiştir. Engelli işçi çalıştırmayan işyerleri cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmak zorunda olacaktır. Eğer ki bir işyeri belli bir sayının üzerinde personel istihdam ediyorsa mutlaka engelli işçi çalıştırmak zorundadır.

Burada işin teknik bölümüne baktığımız zaman şunu görebiliyoruz aynı sınırlar içerisinde 50’nin üzerinde işçi çalıştıran bir işyeri çalışan personelin % 3’ü kadar engelli çalıştırmakla zorunludurlar. Bu oran özel sektör için geçerlidir. Kamuda ise bu oranın % 4 olduğunu söyleyelim.  Burada bir örnek vermek gerekirse 70 personel çalıştıran bir özel sektör firmasının en az 2 engelli birey çalıştırma zorunluluğu vardır. Engelli çalışanlar ise firmanın toplam çalıştırdığı işçi sayısına dahil edilmezler. Burada bir ince ayrıntı söz konusu olabilir. Bir işveren çalıştırdığı personelinin sonradan engelli olmasıyla birlikte o personelini engelli sayısına dahil edebilir.

Belediye Engelli Alımları

Belediyelerde çalışan engelli kişiler 657 sayılı yasaya tabi olan devlet memurları olarak görevlendirilirler. Bu çalışan engellilerin maaşları devlet tarafından verilmekle birlikte işvereni de devlettir. Bunun için alacakları ücretlerde devlet tarafından belirlenmektedir. Belediyeler direk olarak memur alım işlemi yapamazlar eğer ki ihtiyacı olan memur kadroları var ise bunu devletten talep ederler. Belediye engelli alımları ise devlet tarafından yapılır ve alınacak personel sayısını da yine devlet belirleyecektir.  Belediyenin almış olduğu engelli işçiler ise belediyenin kendi personeli olarak görev alırlar ve onlar yalnızca yılda iki defaya mahsus olarak ikramiye alırlar. Alacakları ücretler sendikaların yapmış oldukları toplu sözleşmeler neticesinde belirlenir ve belediye bu ücreti öder.

PTT Engelli Alımları

PTT dönemsel aralıklarla bünyesinde çalıştırmak üzere personel alımına gidiyor ve alınacak personel ise Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanıyor. PTT standart personel alımlarında olduğu gibi engelli alımlarında da bir takım şartlar koşuyor. Ancak genelde bu şartlar engellinin çalışabilmesine uygun olabilecek bir şekilde belirlenmiş oluyor.

Engelli İşçi Çalıştırmama Cezası

Daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi özel sektör olsun kamu olsun belli bir işçi sayısına ulaştıklarında engelli istihdam etmek durumundadır. Bu yasal bir zorunluluktur ve 4857 sayılı iş kanunun 30. Maddesince belirlenmiştir. Eğer ki bir özel sektör ya da kamu kurumu engelli çalıştırma şartlarını yerine getirmezlerse bu durumda yine aynı yasanın 101. Maddesi gereğince cezai işlem uygulanacaktır. Buradaki ceza ise her ay çalıştırmadığı işçi kadar gerçekleştirilmektedir. Bu ceza ise 2,095 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ki bir işyerinde bu şekilde bir durum tespit edilmiş ise bu durumda 3 yıl geriye dönük bir inceleme yapılarak araştırma yapılmaktadır.

Engelli Personeller Hangi İşlerde Çalıştırılamazlar? (Engelli İşçi Hakları)

Engelli personel çalıştırılması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetmelikle düzenlenir ve engelli işçilerin çalışma hayatı içerisinde bir takım hakları vardır.

Örneğin engelli çalışan durumlarına uygun olabilecek işlerde çalıştırılmak zorundadır. Engellerini sıkıntıya sokacak işlerde kesinlikle çalıştırılamazlar.

Engelliler çalışma hayatında ayrıcalıklıdır. Bunun içinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu tarzda işlerde çalıştırılacak olan kişiler için sağlık raporunun bulunması şarttır.

Engelliler yer altı ve su altı gibi işlerde çalıştırılamaz. Bu durum yasaklanmıştır.

Engelli Hakları - 21:47 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

POPÜLER HABERLER

  • 01
    Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?
    Toplumsal olarak engelli vatandaşlara karşın farkındalığın ve kimi konularda ayrıcalığın oluşması oldukça önemlidir. Kamusal ve özel alanda engeli bulunan ve vücutsal bütünlüğünde ya da hayati organların fonksiyonlarında sorun yaşayan insanlar engelli olarak isimlendirilir. Engelli insanların mevcut ayrıcalık ve kimi haklardan yararlanmaları da belirli şartlara bağlıdır. Engelli olmanın kamusal alanda resmi olarak tescil edilebilmesi için gerekli […]
  • 02
    Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
    Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne […]
  • 03
    Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma Şartları
    Ülkemizde engelli vatandaşların hayata dâhil edilmelerini sağlamak amacı ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Engellilerin kendi gelirlerini elde etmeleri ve evlere kapanarak yaşamalarını önlemek adına her yıl düzenli olarak bazı çalışmalar yapılmaktadır. Devletimiz kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara da pek çok kolaylık sunmaktadır.   Engelli iş yeri açma şartları içerisinde kişileri zorlayacak hiçbir şart bulunmamaktadır. Aksine […]
  • 04
    Engelli Raporu Hakkında Bilgiler
    Ülkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir. Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli […]
  • 05
    Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler Yapılmalı
    Emeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. […]

HAVA DURUMU

26 Nisan 2025 CUMARTESİ
10°
  • CTS 18.6°
  • PAZ 15.7°
  • PTS 14.2°

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

Bültenimize kayıt olarak son gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.