Engelli Raporu Soru-Cevap (engelli raporu)

Sosyal devlet anlayışı gereği devlet tarafından engelli vatandaşların kendisine ya da ailesine ayrıcalıklı haklar tanınmıştır. Engelli vatandaşların ya da ailelerinin bu haklardan yararlanabilmesi için engel durumlarının yetkili sağlık kuruluşlarınca tespit edilip bir engelli raporu hazırlanması gerekmektedir. Bu raporda engel oranının yüzdesi bir sayı olarak belirtilmiştir. Fiziksel ve ruhsal vücut fonksiyonlarının en az 40 ını kaybetmiş kişiler raporla belirlenir ve engelli olarak adlandırılır.
Engelli raporu alımı ve sonrasında sağladığı faydalar ile ilgili süreç aşağıda soru cevap şeklinde anlatılmıştır.
-
Engelli Raporu Nerden alınır?
Engelli raporu objektif bir değerlendirme sağlanması açısından sadece devletçe belirlenen bazı hastaneler tarafından verilebilmektedir. Engelli raporu vermeye yetkili hastane listesine sağlık bakanlığı organlarınca ulaşılabilir.
-
Engelli raporu başvurusunda istenilen evraklar nelerdir?
Hastaneler tarafından verilen engelli raporu başvurusunda aşağıdaki belgeler hastalar talep edilmektedir;
- Başvuru formu,
- Hastaya ait engelli raporu,
- Hastaya ait 5 fotoğraf
Bu belgeler ile Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen hastanelere başvuru yapıldığında eğer koşullar sağlanıyor ise engelli raporu ücretsiz olarak alınabilir.
-
Engelli sağlık raporu alan kişiler hangi süreçlerden geçer?
Engelli sağlık raporu almak için hastanelere başvuruda bulunan kişiler öncelikle hastanelere bizzat başvuru yaparak kurul günlerini öğrenmelidirler. Randevu gününde hasta kurul doktorları tarafından tek tek muayene edilir. Tüm doktor muayeneleri tamamlandıktan sonra evrak rapor görevlisine teslim edilir. Yapılan değerlendirmeler sonucu engel oranı belirlenerek hastaya bildirilir.
-
Engelli raporu ne kadar süre ile geçerlidir?
Engelliliğe neden olan kusur tedavi ile düzeltilebilecek bir durum söz konusu ile engelli raporu sınırlı bir süre için verilir. Ancak engel durumunun tedavisi mümkün değil ya da uzun süren tedavi süreçlerinden sonuç alınamamışsa engelli raporu süresiz olarak ömür boyu kullanmak üzere verilir.
-
Engelli raporundaki yüzde 40 sınırı ne anlam ifade eder?
Devlet tarafından engelli vatandaşlara tanınan haklardan yaralanabilmek için vatandaşların engel durumunun en az yüzde 40 olarak engelli raporunda belirlenmesi gerekmektedir. Engel oranı yüzde 40 ın altında olan kişiler bu kusurlarının tedavisi mümkün olmasa dahi engelli haklarından yararlanamazlar.
-
Engelli sağlık raporunun sağladığı avantajlar nelerdir?
Sosyal devlet ilkesi gereği, devletimiz tarafından engelli vatandaşlarımıza bir takım ayrıcalıklar tanınmıştır.
Bu ayrıcalıklardan bazıları aşağıda sırlanmıştır:
- Engelli vatandaşlara ulaşım hakkının indirimli sağlanması,
- Emlak vergisi ve enerji tüketimlerinde indirim sağlanması,
- Her alanda sıra önceliği tanınması,
- Devlet tiyatrolarına ve müzelere ücretsiz giriş hakkı verilmesi,
- Araç alımlarında ÖTV indiriminden faydalanma hakkı tanınması,
- Otoparklarda ayrı bir alan tahsis edilmesi,
- İletişim giderlerinde indirim sağlanması,
- Toplu taşımalarda ayrı bir yer ayrılması,
Engelli vatandaşlar aldıkları engelli raporu ile bu gibi ayrıcalıklı haklardan yararlanabilirler. Unutulmamalıdır ki rapor sonucu elde edilen engel oranına bağlı olarak engelli vatandaşlara tanınan haklarda değişmektedir.
-
Evde bakım hastaları için engelli raporu alınabilir mi?
Bakıma muhtaç olan hastaların durumları engelli sınıfında değerlendirilebilir. Evde yatalak olan hastalar eğer ağır derecede engelli raporu varsa yani yüzde ellinin üzerinde engelli ise tedavisi tamamlanana kadar engelli raporunu kullanılarak hastanın yakınları tarafından evde bakım aylığı alınabilir.
-
Engelli çocuğu olan çalışanlara ne gibi haklar tanınmıştır?
Engelli çocuğu olan çalışanlar gelir vergisi indiriminden faydalanırlar. Anne ya da baba kamu kurumlarında çalışıyor ise fazla mesai ve nöbet muafiyeti de uygulanır. Ayrıca çocuklarının ağır engelli olmaları durumunda çalışan anneler erken emeklilik hakkından faydalanarak normal süreden daha önce emekli olabilirler.
-
Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?
-
Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
-
Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma Şartları
-
Engelli Raporu Hakkında Bilgiler
-
Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler Yapılmalı
-
Kanser İçin Engelli Raporu Alınabilir mi?
YORUM BIRAK
YORUMLAR
POPÜLER HABERLER
-
01
Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?Toplumsal olarak engelli vatandaşlara karşın farkındalığın ve kimi konularda ayrıcalığın oluşması oldukça önemlidir. Kamusal ve özel alanda engeli bulunan ve vücutsal bütünlüğünde ya da hayati organların fonksiyonlarında sorun yaşayan insanlar engelli olarak isimlendirilir. Engelli insanların mevcut ayrıcalık ve kimi haklardan yararlanmaları da belirli şartlara bağlıdır. Engelli olmanın kamusal alanda resmi olarak tescil edilebilmesi için gerekli […] -
02
Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne YapmalıEngelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne […] -
03
Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma ŞartlarıÜlkemizde engelli vatandaşların hayata dâhil edilmelerini sağlamak amacı ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Engellilerin kendi gelirlerini elde etmeleri ve evlere kapanarak yaşamalarını önlemek adına her yıl düzenli olarak bazı çalışmalar yapılmaktadır. Devletimiz kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara da pek çok kolaylık sunmaktadır. Engelli iş yeri açma şartları içerisinde kişileri zorlayacak hiçbir şart bulunmamaktadır. Aksine […] -
04
Engelli Raporu Hakkında BilgilerÜlkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir. Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli […] -
05
Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler YapılmalıEmeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. […]