Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu Oranı

İnsanın sahip olduğu beş duyu organından biri olan gözlerimiz, görme yetisini tamamen ya da kısmen kaybettiği durumda insanların sosyal hayatını temelden etkileyen sorunlar yaratmaktadır. Görme konusunda sıkıntı yaşayan insanların en büyük sorunu tek başlarına kolay hareket edemiyor olmalarıdır. Görme kusuru olan kişiler sağlık yetkili sağlık kuruluşlarından görme yetilerinin ne kadar kaybolduğuna dair bir rapor olarak durum tespiti yaptırabilirler. Sonuç olarak Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu olan kişiler kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı gibi sosyal yaşama adapte olmakta da zorlandıklarından aldıkları rapor engelli haklarından faydalanmaları için önemli bir ölçü olacaktır.
Görme Derecesi Nasıl Belirlenir
Görme derecesinin belirlenmesinde göz alanında uzmanlaşmış sağlık kuruluşları yetkilidir. Bu kuruluşlarda uzmanlarca kurulan heyet öncelikle başvuru yapan kişinin gözlük veya lens gibi yardımcı ekipman kullanarak görmesini sağlamaya çalışmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda kişinin ne kadar gördüğü tespit edilerek rapor oranı belirlenir. Görme hastalıkları ve hastalıkların ilerleme oranı görme kaybını etkilemektedir. Miyop, hipermetrop, astigmat ve tavukkarası gibi hastalıklar görme kaybına neden olan hastalıklardır.
Görme kaybına neden olan hastalıklar sonucu görme yetisi gözlük veya lensle düzeltilebilir. Görme kusurlarından dolayı alınabilecek engelli raporu için görme yetisinin gözlük veya lensle düzeltilemiyor olması gerekir. Örneğin miyop derecesi ileri seviyede olan ve gözlüksüz çok az görebilen bir hastanın görme kusurları gözlük kullanarak düzeltilebiliyor ise alabileceği Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu oranı sıfırdır.
Hangi Durumlarda Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu Alınabilir
Görme kusurları sonucu görme yetisini kaybeden kişilerin engelli raporu alabileceği durumlar aşağıda sırlanmıştır.
-
Tek Gözün Görmemesi Halinde Engelli Raporu
Bir gözün tamamen görme yetisini kaybetmesi durumunda kişiye verilecek olan engel oranı yüzde 32 dir. Bu oran sakatlık oranı cetveline göre sağlık kuruluşları tarafından tespit edilerek raporlandırılır. Ancak diğer taraftan bu oran kişiye engelli raporu verilebilmesi için gerekli olan yüzde 39 oranının altındandır. Ancak görme yetisini tamamen kaybeden bir gözün yanında diğer gözde de tembellik gibi ilave bir durum söz konusu ise bu durumdaki kişiye iki durum birleştirilerek Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu verilebilir.
-
Göz Tembelliği Raporu:
Göz tembelliği çocukluk döneminde gözün fiziksel olarak tam anlamıyla gelişmemesi nedeniyle görmenin az olması olarak ifade edilebilir. Bu durum genelde tek bir gözde görülür ve göz tam kapasite ile kullanılamaz. Ülkemizde yüzde 3 oranında görülen göz tembelliğinin tespiti ancak uzmanlarca yapılabilir.
Göz tembelliği görme kaybıyla sonuçlanan ve tedavisi olmayan kalıtsal bir hastalık olduğundan Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu tespitinde dikkate alınır.
Göz tembelliğinin ölçümü doktorlar tarafından duvara yansıtılan harflerin belirli bir mesafeden okunması oranına göre belirlenir ve yüzde 10-15 seviyelerine kadar engel oranı verilebilir.
-
İki Gözünde Görmemesi Halinde Engelli Rapor
Eğer her iki gözde de görme yetisi tamamen kaybedilmiş ise bu durum sağlık heyeti tarafından tespit edilerek Göz Görme Derecesine Göre Engelli Raporu oranı en az yüzde 40 olmak kaydıyla hastaya verilir.
Engelli raporunun verilmesinde en önemli husus görme kusurunun herhangi bir yöntemle düzeltilip düzeltilemediğidir.Her iki gözünde de görme kaybı olan kişiler artık hayatlarının geri kalan kısmında bir başkasının yardımına muhtaç olacakları için ağır engelli raporu alabilirler. Görme kusurunun yanında rapor oranına etki edecek diyabet gibi başka hastalıklarda var ise bunlar engel oranına eklenerek toplam engel oranı belirlenir.
-
Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?
-
Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
-
Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma Şartları
-
Engelli Raporu Hakkında Bilgiler
-
Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler Yapılmalı
-
Kanser İçin Engelli Raporu Alınabilir mi?
YORUM BIRAK
YORUMLAR
POPÜLER HABERLER
-
01
Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?Toplumsal olarak engelli vatandaşlara karşın farkındalığın ve kimi konularda ayrıcalığın oluşması oldukça önemlidir. Kamusal ve özel alanda engeli bulunan ve vücutsal bütünlüğünde ya da hayati organların fonksiyonlarında sorun yaşayan insanlar engelli olarak isimlendirilir. Engelli insanların mevcut ayrıcalık ve kimi haklardan yararlanmaları da belirli şartlara bağlıdır. Engelli olmanın kamusal alanda resmi olarak tescil edilebilmesi için gerekli […] -
02
Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne YapmalıEngelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne […] -
03
Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma ŞartlarıÜlkemizde engelli vatandaşların hayata dâhil edilmelerini sağlamak amacı ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Engellilerin kendi gelirlerini elde etmeleri ve evlere kapanarak yaşamalarını önlemek adına her yıl düzenli olarak bazı çalışmalar yapılmaktadır. Devletimiz kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara da pek çok kolaylık sunmaktadır. Engelli iş yeri açma şartları içerisinde kişileri zorlayacak hiçbir şart bulunmamaktadır. Aksine […] -
04
Engelli Raporu Hakkında BilgilerÜlkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir. Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli […] -
05
Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler YapılmalıEmeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. […]