MENÜ

Engelli Kime Denir, Aranan Şartlar Nelerdir?

Engelli Hakları - 7 Nisan 2018 14:17 A A

Bir insanın engelli olarak tanımlandırılabilmesi için şu şekilde bir belirleme yapılmıştır. Fiziki ya da ruhsal bir rahatsızlık sonucunda sağlıklı insanların yapabilecekleri bazı hareketleri, duygu ve duyuları ya da işlevlerini yerine getiremeyen ya da kısıtlanan kişilerdir. Bir kişi de engel doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan da oluşabilecektir.

Dünya Sağlık Örgütü engelliliği şu şekilde açıklamıştır.  Vücudunun duyusal olan işlevini, zihinsel farklılıklar öne sürerek toplum ya da yönetimsel tutum ve tercih neticesinde yaşamının kısıtlanmasıyla karşılaşan kişiler engellilerdir.

Engellinin tanımı bu şekilde belirtilmiştir. Ancak toplumda da engellilerin bu kısıtlı hareketlerine karşında halen yeteri şekilde düzenleme yapılmamıştır. Bu da bir engellinin nasıl bir sosyal hayat içerisinde etkileşim kurabileceğini de düşündürmektedir. Engellilik burada çeşitlerine ayrılmıştır bu çeşitleri ise şu şekilde belirtebiliriz.

Engelli Çeşitleri

Engeli genel olarak ele aldığımız da üç şekilde değerlendirebiliriz. Bunlar vücudunun bütünselliğini kaybetmiş bir kişi yani fiziksel engellilik.  İkincisi de ruhsal açıdan kendisine yetemeyen ve bir başkasının yardımına ihtiyaç olan kişiler yani zihinsel engellilik son olarak ise fiziksel engellilik.

Fizyolojik engelli

Fizyolojik engel durumu doğuştan ya da sonradan gelişmiş olabilmektedir. Burada vücutta motor hareketlerin yeterince yerine getirilememesi ya da hiç getirilememesi söz konusudur. Bunun yanı sıra solunum bozukluğu ya da organ yetmezliği durumları da fizyolojik engellilere örnek olarak gösterilebilmektedir.

Zihinsel – nörolojik engelli

Bu engel türü de doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Örneğin işitmesinde, görmesinde ya da daha geniş bir kapsamda değerlendirecek olursak beyindeki problemler nedeniyle algılamada ya da anladığını doğru yorumlayamamada algısal engellilik durumu meydana gelebilecektir.

Fiziksel engelli

Fiziksel engellilerde teknik olarak baktığımız da vücutta yaşam fonksiyonları çok fazla etkilenmeden elinde ya da ayağında uzuv kaybı veya felç durumları gelişebilir. Bu durumda da kişinin günlük yaşamı etkileneceğinden dolayı genel olarak engelli kategorisine alınmıştır. Mesela burada bir örnek verecek olursak yürüyememe ya da ortopedik bir engel.

Bir engellinin yukarıdaki engellere sahip olması onun resmi anlamda engelli olarak kabul edilmeyeceğini göstererek bir yetkili sağlık kuruluşundan alacakları engelli raporu sonrasında derecesine göre bir takım haklara da sahip olacaklardır.

 

Engelli Hakları - 14:17 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

POPÜLER HABERLER

  • 01
    Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?
    Toplumsal olarak engelli vatandaşlara karşın farkındalığın ve kimi konularda ayrıcalığın oluşması oldukça önemlidir. Kamusal ve özel alanda engeli bulunan ve vücutsal bütünlüğünde ya da hayati organların fonksiyonlarında sorun yaşayan insanlar engelli olarak isimlendirilir. Engelli insanların mevcut ayrıcalık ve kimi haklardan yararlanmaları da belirli şartlara bağlıdır. Engelli olmanın kamusal alanda resmi olarak tescil edilebilmesi için gerekli […]
  • 02
    Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
    Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne […]
  • 03
    Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma Şartları
    Ülkemizde engelli vatandaşların hayata dâhil edilmelerini sağlamak amacı ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Engellilerin kendi gelirlerini elde etmeleri ve evlere kapanarak yaşamalarını önlemek adına her yıl düzenli olarak bazı çalışmalar yapılmaktadır. Devletimiz kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara da pek çok kolaylık sunmaktadır.   Engelli iş yeri açma şartları içerisinde kişileri zorlayacak hiçbir şart bulunmamaktadır. Aksine […]
  • 04
    Engelli Raporu Hakkında Bilgiler
    Ülkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir. Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli […]
  • 05
    Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler Yapılmalı
    Emeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. […]

HAVA DURUMU

22 Nisan 2025 SALI
12°
  • ÇAR 19.6°
  • PER 18.8°
  • CUM 18.1°

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

Bültenimize kayıt olarak son gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.