MENÜ

Engelli Raporu Hakkında Bilgiler

Engelli Raporları - 21 Mayıs 2019 15:14 A A

Ülkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir.

Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli Sağlık Kurulu raporunu almanızla başlamaktadır. Bu kurul yapılan tetkikler sonucunda kişinin engel seviyesini belirleyen kuruldur.

engelli raporu nasıl alınır

Engelli Raporu Neren Alınır?

Hayatınızı kısıtlayan bir engeliniz var ise engelli raporu nasıl alınır bilmeniz gerekmektedir. Bu sayede gerekli başvuruları yapmanız çok daha kolay olacaktır. Devletimiz engelli vatandaşlarının bu raporları almaları için doğru ve tam yönlendirmeleri yapmaktadır.

Sağlık bakanlığı engelli vatandaşların bu raporu alacakları tam teşekküllü olan bazı devlet hastanelerini belirleyerek kolaylık sağlamaktadır. Bu hastaneler düzenli olarak güncellenmektedir. Engeli için rapor almak isteyen vatandaşlarımız ilk olarak bu devlet hastanelerinde bulunan sağlık raporu kuruluna başvurarak işe başlamalıdır.

Vatandaşlarımız engelli raporu nasıl alınır sorusunun cevaplarını bu kurul aracılığı ile edinmeye başlayacak ve gerekli yönlendirmeleri uygulayarak işlemlerini başlatacaktır. Engelli raporu almak isteyen kişi bu kurula bizzat başvura bileceği gibi engel seviyesi yüksek olan bireylerin velisi yahut vasisi bu başvuruyu yapabilir.

Ülkemizde engelli raporlarının düzenlenmesi hiçbir ücrete tabi değildir. Yapmanız gereken bakanlığın belirlemiş olduğu hastaneden tüm işlemlerinizi yaparak bu raporu almanızdır.

engelli raporu nasıl alınır

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Vatandaşlarımız engelli raporu nasıl alınır konusunda bazen karmaşıklıklar ile karşılaşabilmektedir. Bu nedenle doğru hastanelere başvuru yapmanız zaman kaybetmemeniz açısından önemlidir. Ayrıca tam teşekküllü hastanelerden u raporun aldırılmasındaki amaç hiçbir detayın atlanmadan değerlendirilmesi sonucunda bu resmi belgenin verilmesidir.

Bu rapor için başvuru yaparken bazı evraklar talep edilmektedir. Bu evrakları önceden hazır etmek yine bekleme sürenizi oldukça kısaltacaktır. Engelli raporu nasıl alınır gerekli belgelerden bazıları;

  • Başvuru yaptığınız hastane size engelli raporu almak istediğinize dair bir dilekçe verecek ve gerekli alanları doldurmanızı talep edecektir.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi, tüm resmi başvurular da olduğu gibi bu fotokopi mutlaka dosyanıza konulmaktadır.
  • 5 veya 6 adet son 6 ay içerisinde çektirilmiş fotoğraf istenilmektedir. Ancak bu sayı hastaneden hastaneye göre değişim göstermektedir. Başvurunuzda en az 5 fotoğrafınız yanınızda mutlaka bulunmalıdır.

Bu belgeler eşliğinde sağlık kuruluna ilk başvurunuzu yapmanızın ardından kurul çalışanları gereken tetkiklerin yapılması için engelli raporu alacak olan kişiyi ilgili bölümlere yönlendirecektir. Engelli raporu nasıl alınır sorusu için bilmeniz gereken detayların basit bir sıralaması yapılmış bulunmaktadır.

engelli raporu nasıl alınır

Engelli Raporu Onaylanması

Engelli raporunuzun başvurusunu yapmış bulunmaktasınız. Şimdi raporun ne kadar zamanda elinizde olacağı konusunda aklınıza takılan soruları sağlık kurulu çalışanlarına yönelterek doğru süreyi öğrenebilirsiniz. Hastanelerde genel olarak raporları değerlendiren kurul haftanın belirli günlerinde toplanır.

Hastanelerde haftalık olarak değerlendirilen sağlık raporları alanında uzman heyet tarından değerlendirilerek resmi bir belgeye dönüştürülmektedir. Eğer engelli raporunu almaya hak kazanmış iseniz;

  • Sağlık kurulu çıkan raporu 2 nüsha olarak düzenlemektedir. Ancak engelli raporunu talep eden resmi bir başka kurum ise 3 nüsha düzenlenir. Düzenlenen bu rapor başhekim onayının ardından resmiyet kazanmaktadır. Onaylanmayan raporların geçerliliği yoktur.
  • İki nüsha düzenlenen ve onaylanan engelli raporunun biri başvuruyu yapana teslim edilmektedir. Diğer bir nüsha ise raporu veren kurumca saklanarak olası bir durumda belgelendirme yapmak amacı ile dosyalanarak saklanmaktadır.
  • Düzenlenen bu raporda belgenin ne kadar süre geçerli olduğu mutlaka yazmaktadır. Eğer engelde bir düzelme söz konusu olmayacağına kanaat getirilirse rapora ilgili notlar düşülür. İyileşme veya engelde azalma olacağına kanaat getirilen durumlarda ise süreli rapor verilerek hasta rapor sonunda tekrar değerlendirmeye alınmaktadır.
Engelli Raporları - 15:14 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

POPÜLER HABERLER

  • 01
    Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?
    Toplumsal olarak engelli vatandaşlara karşın farkındalığın ve kimi konularda ayrıcalığın oluşması oldukça önemlidir. Kamusal ve özel alanda engeli bulunan ve vücutsal bütünlüğünde ya da hayati organların fonksiyonlarında sorun yaşayan insanlar engelli olarak isimlendirilir. Engelli insanların mevcut ayrıcalık ve kimi haklardan yararlanmaları da belirli şartlara bağlıdır. Engelli olmanın kamusal alanda resmi olarak tescil edilebilmesi için gerekli […]
  • 02
    Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
    Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne […]
  • 03
    Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma Şartları
    Ülkemizde engelli vatandaşların hayata dâhil edilmelerini sağlamak amacı ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Engellilerin kendi gelirlerini elde etmeleri ve evlere kapanarak yaşamalarını önlemek adına her yıl düzenli olarak bazı çalışmalar yapılmaktadır. Devletimiz kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara da pek çok kolaylık sunmaktadır.   Engelli iş yeri açma şartları içerisinde kişileri zorlayacak hiçbir şart bulunmamaktadır. Aksine […]
  • 04
    Engelli Raporu Hakkında Bilgiler
    Ülkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir. Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli […]
  • 05
    Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler Yapılmalı
    Emeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. […]

HAVA DURUMU

19 Nisan 2025 CUMARTESİ
12°
  • PAZ 17.0°
  • PTS 20.5°
  • SAL 20.0°

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

Bültenimize kayıt olarak son gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.