Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı

Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne yapmalı sorusunun yanıtı merak etmektedirler.
Engelli Raporu Nedir Nasıl Alınır
Engelli raporu almak isteyen kişiler ilgili kuruma başvurularını yaparlar. Sonrasında eğer %40’ın üzerinde bir engeliniz olduğu tespit edilirse size engelli raporu verilir. Böylelikle devletin engelli vatandaşlarımıza sunmuş olduğu olanaklardan yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Ancak ilerleyen sürede raporunuzu yeniletmeniz gerekti ve engellilik oranınız %10 gerileyerek %30’a düşmüş. Bu sefer yararlandığınız tüm hakları kaybetmiş oluyorsunuz. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşan yurttaşlarımızın aklında engelli raporu oranı düşünler ne yapmalı sorusu gelmektedir. Engelli raporunuzda eğer %40’ın altında kalmışsa devletin sağlamış olduğu bazı haklardan yararlanamıyorsunuz.
Engelli Raporunda Oranlar Neden Düşer
Devlet bazı yeni düzenlemeler getirerek rapor oranlarını biraz daha düşürmektedir. Geçen her sene bu oranlarda düşüş yaşanmaktadır. Yani yeni bir engelli raporu için müracaat ettiğinizde engellilik oranında hızlı bir düşüş yaşanabilinir. Örneğin eskiden dalağı bulunmayan bir bireyin engelli durumu %50 olarak ifade ediliyordu fakat günümüzde bu oran %15’e düşmüştür. Bu ve benzeri durumlar yaşayan vatandaşlarımız engelli raporu oranı düşenler ne yapmalı sorusunun cevabını istemeleri gayet doğaldır.
Engelli Raporunda Oranların Düşürülmesinin Sonuçları Nelerdir
Geçtiğimiz yılların engelli raporlarında kalp rahatsızlığı olan kişilerin tarih ve engel oranlarını gösterelim;
- Yıl 2002 Oran %63
- Yıl 2005 Oran %42
- Yıl 2010 Oran %15
Görüldüğü üzere engelli rapor oranlarında her yıl düşüş yaşanmaktadır. Bu durumun yarattığı sonuçlar ise;
- Yeni çıkarılan yönetmeliklerle ve devlet politikaları nedeniyle engelli raporu almak zorlaştırılmıştır.
- Engelli vatandaşlarımız bu durumdan muzdariptir ve zorlanmaktadır.
- Özel gereksinimli bireyler saydığımız nedenlerden ötürü devletin engellilere sunmuş olduğu haklardan ve fırsatlardan yararlanamamaktadır.
- Erken emeklilik, vergi indirimi gibi haklardan mahrum kalmaktadır.
Engelli Rapor Oranları Düşenler Neler Yapabilir
Eğer engelli raporu oranızda bir düşüş yaşanmışsa yapmanız gerekenleri aşamalı bir şekilde anlatalım ve engelli raporu oranı düşenler ne yapmalı sorusuna yanıt vermeye çalışalım.
- Engelli raporunu birden çok kez alabilme şansızın vardır.
- Eğer engellilik oranınız sizin istediğinizden az çıkmışsa, belli bir süre sonra başka hastaneden ya da aynı hastaneden engelli raporu almak için başvuru yapabilirsiniz.
- Günümüzdeki sistemde engelli raporu kişilerin siciline işlenmemektedir. Böylece birden fazla engelli raporunuz olabilir.
- Bu raporlardan hangisi işinize yarıyorsa onu kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Engelli Rapor Oranları Düşenler İçin Çözüm
Yukarıda kalp rahatsızlığı olan kişilerin yıllara göre engelli raporunda yaşadığı düşüşü göstermiştik. Burada dikkat edilmesi gereken husus alınan bu raporlardan 2005 ve 2002 yılında alınanlarla kişi iş başvurusu yapabilir ve işe girebilir. Zira o senelerde yasal zorunluluk sınırı olan %40 oranını o senelerde aşmıştır.
Eğer işe girdikten sonra rapor için tekrar başvuruda bulundu ve oranlar düştü ne olur? Engelli raporu oranı düşünler ne yapmalı sorusunun cevabını merak eden kişiler bu sorunun da yanıtı öğrenmek istemektedirler.
Böyle bir durum yaşanırsa kişi kazanmış olduğu haklardan yararlanmaya devam eder. Engelli kadrosundan yararlanarak işe girdiyse yine aynı kadroda iş yaşantısını sürdürür. Yalnızca vergi indirim belgesinden faydalanamazsınız.
-
Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?
-
Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı
-
Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma Şartları
-
Engelli Raporu Hakkında Bilgiler
-
Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler Yapılmalı
-
Kanser İçin Engelli Raporu Alınabilir mi?
YORUM BIRAK
YORUMLAR
POPÜLER HABERLER
-
01
Engelli Raporu % 40’ın Altında Olanlar Ne Yapmalı?Toplumsal olarak engelli vatandaşlara karşın farkındalığın ve kimi konularda ayrıcalığın oluşması oldukça önemlidir. Kamusal ve özel alanda engeli bulunan ve vücutsal bütünlüğünde ya da hayati organların fonksiyonlarında sorun yaşayan insanlar engelli olarak isimlendirilir. Engelli insanların mevcut ayrıcalık ve kimi haklardan yararlanmaları da belirli şartlara bağlıdır. Engelli olmanın kamusal alanda resmi olarak tescil edilebilmesi için gerekli […] -
02
Engelli Raporu Oranı Düşenler Ne YapmalıEngelli Raporu Oranı Düşenler Ne Yapmalı Bir kişinin engelli raporu alabilmesi için %40 oranında engelli olması gereklidir. Bu oran tespit edilirken balthazard formülü denilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. %40 ya da üzerinde bir engellilik durumu varsa devlet bu bireye bazı haklar ve ayrıcalıklar tanımaktadır. Bu oranın düşmesi durumunda kişiler engelli raporu oranı düşenler ne […] -
03
Engelliler Hayata Dâhil Olması ve Engelli İş Yeri Açma ŞartlarıÜlkemizde engelli vatandaşların hayata dâhil edilmelerini sağlamak amacı ile pek çok çalışma yapılmaktadır. Engellilerin kendi gelirlerini elde etmeleri ve evlere kapanarak yaşamalarını önlemek adına her yıl düzenli olarak bazı çalışmalar yapılmaktadır. Devletimiz kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara da pek çok kolaylık sunmaktadır. Engelli iş yeri açma şartları içerisinde kişileri zorlayacak hiçbir şart bulunmamaktadır. Aksine […] -
04
Engelli Raporu Hakkında BilgilerÜlkemizde %40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca devlet ve özel sektörde pek çok ayrıcalık tanınmaktadır. Ancak tüm bu ayrıcalıklardan yararlanabilmek için engelli raporu almanız gerekmektedir. Engelli raporu tamamen resmi kurumlarca düzenlenmiş ve kişinin engelinin ispatı niteliğini taşıyan bir belgedir. Engelli olduğunuzun belgelendirilmesi için ilk adım Engelli […] -
05
Emekli Engelli İş Yeri Açma Konusunda Neler YapılmalıEmeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. […]